چیلر جذبی چیست؟

چیلر-جذبی

چیلر جذبی چیست؟

مقدمه

با شروع فصل پاییز و خنک تر شدن هوا تقاضا برای خرید و فروش انواع دستگاه های تهویه مطبوع گرمایشی نظیر چیلر ها افزایش پیدا کرده است. بسیاری از مردم به دلیل مزیت هایی که این دستگاه ها دارند به دنبال خرید آن بوده و یا به فکر تعمیر و سرویس دستگاه های قدیمی خود هستند. اما به هر ترتیب شاید برای شما سوال باشد که چیلر جذبی چیست و چگونه کار می کند؟ برای دریافت پاسخ این سوال و همچنین کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت خرید و قطعات چیلر های جذبی و تراکمی در ادامه با ما در کرج تهویه همراه باشید.

پیشنهاد می شود: موتور فن کولر گازی چیست و چگونه کار می کند؟

چیلر جذبی چیست و چگونه کار می کند؟

اگر از انواع دستگاه های تهویه مطبوع در منازل ، ادارات و محل های دیگر استفاده کرده باشید حتما تا به حال با واژه ی چیلر جذبی و یا تراکمی برخورد داشته اید. اما شاید برای شما سوال باشد که چیلر جذبی چیست و چگونه کار می کند؟ برای پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که همانطور که می دانید چیلر ها به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند:

  • چیلر جذبی
  • چیلر تراکمی
  • چیلر سانتریفیوژ .

اگرچه چیلر های تراکمی و سانتریفیوژ نیز از انواع چیلر ها هستند اما موضوع بحث ما در این مقاله تنها چیلر های جذبی می باشد. به همین دلیل تنها به شرح و توصیف کار کرد این نوع چیلر می پردازیم. در سیکل چیلر تراکمی مبرد با گرفتن گرما از اواپراتور و متراکم و افزایش فشار توسط کمپرسور انجام می گردد. حال مبرد فوق داغ با ورود به کندانسور در دمای که در دسترس هست شروع به تقطیر در فشار در دمای اشباع آن دما می ­کند. در انتها با رسیدن مبرد به شیر انبساط و افت فشار توسط آن باعث ایجاد امکان تبخیر می گردد. اما در سیکل چیلر جذبی دارای دو تفاوت عمده می­ باشد که ابزوربر، پمپ و ژنراتور به جای کمپرسور جایگزین شده همچنین در سیکل چیلر جذبی دارای مبرد ثانویه دیگر نیز می ­باشد به نام ابزوربر می­ باشد.

انواع چیلر جذبی

در این جا لازم است اشاره کنیم که خود چیلر جذبی نیز از دو نوع چیلر تشکیل می شود که عبارتند از:

  • چیلر جذبی تک اثره
  • چیلر جذبی دو اثره

گروه تک اثره

گروه تک اثره خود به سه گروه چیلر های تک اثره با تغذیه آب داغ ( با دمای بالای ۱۰۰ درجه سانتی گراد )، تک اثره با تغذیه بخار و تک اثره با تغذیه آب گرم ( با دمای زیر ۱۰۰ درجه سانتی گراد ) که می توان گفت نحوه کار آن ها مشابه است.

گروه دو اثره

این سری خود به دو دسته تغذیه با بخار آب و تغذیه با شعله مستقیم تقسیم شده که این چیلر ها نسبت به چیلر های تک اثره جدید تر بوده و سیکل تبرید کامل تری دارند. ضریب عملکرد برای انواع چیلر های جذبی تک اثره از ۰٫۶ تا ۰٫۸ و برای دو اثره ۱٫۲ تعریف شده است.

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی

چیلر جذبی یکی از تجهیزات تولید برودت در سیستم های تهویه مطبوع ساختمان ها بوده که مصرف برق خیلی پایین تری نسبت به چیلر های تراکمی دارند اما نیازمند انرژی حرارتی زیادی (مانند آبگرم – آب داغ – بخار – شعله مستقیم) می باشند. این انرژی گرمایی جهت ایجاد برودت در ژنراتور چیلر جذبی سبب بخار شدن آب محلول در لیتوم بروماید می شود. بخار آب حاصله وارد کندانسور شده و در آنجا بدلیل تماس با کویل های آب برج خنک کننده تقطیر شده و وارد اواپراتور می گردد.

پیشنهاد بعدی: راهنمای خرید کولر گازی و اسپلیت

به دلیل وجود خلا (فشار ۰٫۰۱ atm) در اواپراتور آب مقطر تبخیر شده در نتیجه حرارت نهان خود را از کویل های سیال سیستم تهویه مطبوع (معمولا آب) جذب می نماید. سپس بخار آب حاصله از این فرآیند در ابزوربر جذب لیتیوم بروماید شده، این لیتیوم بروماید رقیق توسط پمپ سولوشن وارد ژنراتور می گردد. لیتیوم بروماید خشک نیز در ژنراتور جهت جذب آب و رقیق شدن به ابزوربر برگشت داده می شود. پمپ مبرد هم در چیلر های جذبی وظیفه انتقال آب از کف اواپراتور به روی لوله های حامل سیال سیستم تهویه را به عهده دارد.

در قسمت های قبلی اشاره کردیم که چیلر جذبی در دو نوع چیلر جذبی تک اثره و دو اثره وجود دارد. اما در اینجا لازم است اشاره کنیم که دسته بندی های دیگری نیز برای چیلرهای جذبی وجود دارد. برای مثال دسته بندی چیلر جذبی بر اساس انرژی مورد نیاز عملکرد عبارتند از:

  • چیلر جذبی آبگرم
  • چیلر جذبی آب داغ
  • چیلر جذبی شعله مستقیم
  • چیلر جذبی بخار

چیلر جذبی چه اجزایی دارد؟

در قسمت های قبلی به پاسخ سوال چیلر جذبی چیست و چگونه کار می کند پرداختیم. اما سوال دیگری که در این خصوص مطرح می شود این است که چیلر جذبی از چه اجزایی تشکیل شده است؟ اگر بخواهیم اجزا و قطعات چیلر جذبی را شرح دهیم باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ژنراتور
  • کندانسور
  • ابزوربر
  • اواپراتور
  • پمپ سولوشن
  • پمپ مبرد
  • شیر های کنترل
  • ترموستات ها و تابلو برق مربوطه

عملکرد اجزای اصلی چیلر جذبی

در قسمت قبلی با انواع اجزا و قطعات چیلر های جذبی آشنا شدید. اما شاید حالا برای شما سوال باشد که اجزای مختلف چیلر جذبی چگونه کار می کنند؟ در ادامه نحوه عملکرد هر یکی از اجزای چیلر جذبی را برای شما عزیزان ارائه کرده ایم.

اواپراتور

اواپراتور که در مخزن پایینی به صورت مشترک با ابزربر قرار گرفته است شامل اجزای مختلفی می باشد. برای مثال:

  • لوله های مسی فین دار
  • سینی
  • المینتور
  • سپر های جمع کننده پاشش
  • نازل های پاشش

علاوه بر آن برای آشکار ساختن حالت بار کامل و جلوگیری از غلیظ شدن بیش از اندازه محلول ابزربر یک لوله سرریز بر روی تانک مبرد نصب شده است. در چیلر جذبی با استفاده از پمپ وکیوم محفظه را در خلا قرار داده و باعث شده آب مقطر داخل مخزن در دمای C°۵  که معادل فشار kPa 1.034 به جوش آید و که باعث گرفتن گرمای آب در کویل می­ گردد.

ابزربر

ابزربر چیلر جذبی که در مخزن پائینی به صورت مشترک با اوپراتور قرار گرفته است شامل اجزای زیر می باشد:

  • نازل های پاشش
  • لوله پرچ تخلیه گاز های غیر قابل تقطیر
  • لوله های مسی.

یک چشمی نشان دهنده سطح محلول سطح محلول در ابزربر را در شرایط مختلف نمایان می سازد.  بعد از پروسه مرحله اول بخار آب تبخیر شده توسط محلول نمک لیتیوم بروماید در محفظه ابزربر جذب گردیده که به علت گرمازا بودن فرایند جذب رطوبت در چیلر جذبی می­توان گرما با استفاده از کویل­های مسی و عبور آب برج خنک کننده انجام می­ گیرد.

ژنراتور

ژنراتور چیلر جذبی که در مخزن بالائی به صورت مشترک با کندانسور قرار گرفته است، شامل اجزای زیر می باشد:

  • لوله های مسی فین دار
  • سپر حرارتی
  • و پخش یکنواخت محلول رقیق .

تبادل حرارت بین بخار و محلول به صورت مؤثر صورت می گیرد. همچنین در این قسمت محلول غلیظ از طریق مبدل و اداکتور به سمت ابزربر انتقال می یابد و همچنین یک لوله سرریز در داخل محفظه خروجی محلول غلیظ جهت مقابله باکریستالیزاسیون تعبیه گردیده است. بعد از مرحله دوم لیتیوم بروماید رقیق و اشباع شده و دیگر قابلیت جذب آب مقطر را  ندارد ، توسط پمپ ابزوربر به سمت ژنراتور فرستاده می­ شود.

کندانسور

کندانسور چیلر جذبی در مخزن بالائی به صورت مشترک با ژنراتور قرار گرفته است. ساختمان کندانسور طوری طراحی شده است که آب مقطر تشکیل شده در آن مستقیماً به سمت اواپراتور هدایت می گردد. بخار تولید شده در ژنراتور توسط یک کویل که آب سرد برج خنک کننده که  ابتدا وارد  ابزوربر و بعد وارد کندانسور می­ شود و در آنجا تقطیر می ­شود و به سمت اواپراتور می­ رود. کندانسور و ژنراتور در یک پوسته و در یک فشار کارکرد و فشار آن متناظر با فشار بخار در دمای کندانس که مقدار آن ۱۰٫۳۴KPa می ­باشد.

مبدل حرارتی چیلر جذبی

از طریق مبدل حرارتی بین محلول رقیق خروجی از ابزربر درضمن انتقال به سمت ژنراتور و محلول غلیظ خروجی از ژنراتور در ضمن انتقال به سمت اواپراتور تبادل انرژی حرارتی صورت می گیرد. درنتیجه درجه حرارت محلول رقیق ورودی به ژنراتور افزایش یافته و درجه حرارت محلول رقیق ورودی به ابزربر کاهش می یابد که سبب افزایش راندمان چیلر می گردد. مبدل حرارتی فوق ذکر که بدنه آن از ورقه های کربن استیل می باشد در زیر مخزن پایینی نصب شده است.

پمپ های محلول و مبرد

در چیلر جذبی تنها قسمت مصرف کننده انرژی الکتریکی  پمپ ها می­باشد پمپ هایی که جهت انتقال محلول و مبرد بر روی دستگاه نصب شده است از نوع هرمتیک و کاملاً بسته می باشد و پوسته پمپ و پوسته موتور یکپارچه می باشد به جز این، پمپ ها از نوع یک پمپ سانتریفیوگال می باشد مرکب از یک پمپ اسکرو پدیده کاویتاسیون در آن جلوگیری بعمل می آید. پمپ های فوق ذکر مخصوص استفاده در چیلرهای جذبی می باشد.

چیلر جذبی چگونه کار می کند؟

همانطور که گفته شد فرایند کارکرد چیلر جذبی تفاوت های چندانی با چیلر تراکمی ندارد. در چیلر جذبی بخار آب پس از اواپراتور، توسط مایعی مانند لیتیوم بروماید جذب می ‌شود. محلول مایع جذب کننده و آب به وسیله پمپ به مولد حرارتی انتقال می ‌یابد. سپس این محلول گرم می ‌شود و در نتیجه، آب محلول، بخار شده و وارد کندانسور می ‌شود. بقیه سیکل همانند سیکل تراکمی انجام می ‌گیرد. از گرمای اتلافی در سایر منابع می ‌توان به عنوان مولد حرارتی استفاده کرد که باعث افزایش بازدهی می‌ شود.

پیشنهاد ویژه : داکت اسپلیت چیست؟

مزایا و معایب چیلر جذبی

از جمله مزایا و معایب چیلر های جذبی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • در چیلر های ابزوربشن به دلیل عدم استفاده از برق به عنوان منبع انرژی، مصرف برق بسیار کم ( برای پمپ ها ) بوده و نیز به فراهم کردن تجهیزات برق اضطراری نیازی نیست.
  • سر و صدا، ارتعاشات و لرزش چیلر های جذبی نسبت به تراکمی کمتر است.
  • مبرد چیلرهای ابزوربشن آب مقطر می باشد که بی خطر بوده و در طبیعت فراوان یافت می شود، در حالی فریون های چیلرهای تراکمی از نوع کلروفلوورکربن ها بوده که آثار بسیار زیان باری بر روی محیط زیست از جمله آسیب به لایه ازن را دارد.
  • یکی از معایب این چیلر ها این است که به دلیل کمتر بودن ضریب عملکرد چیلر جذبی ( حدودا ۱ ) نسبت به چیلر تراکمی ( حدودا ۳ )، راندمان کمتری دارد.
  • قیمت اولیه چیلر های ابزوربشن نسبت به تراکمی حدودا ۵۰ درصد بیشتر است.
  • چیلر های جذبی عموما به برج خنک کننده نیاز دارند که مصرف آب دارند، بنابراین در مناطق کم آب نمی توان از چیلر های ابزوربشن استفاده کرد.
  •  در ظرفیت های برابر، چیلر های جذبی نسبت به چیلر های تراکمی حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد مساحت بیشتر داشته و ارتفاع بلند تری دارد که حجم بیشتری را اشغال می کند.
  • هنگام نصب و راه اندازی چیلر های جذبی، به زیر ساخت های محکم تری به جهت وزن بیشتر چیلر های ابزوربشن نیاز است.

پیشنهاد می شود: چشمی کولر گازی مدیا

راهنمای خرید چیلر جذبی

در این مقاله و در قسمت های قبلی به صورت کامل و جامع به پاسخ سوال چیلر جذبی چیست و چگونه کار می کند پرداختیم. اما اگر شما قصد خرید چیلر جذبی و نصب آن را داشته باشید باید بدانید که تنها مطالعه این مقاله کافی نمی باشد. بلکه بهتر است از مشاوران کار بلد در خصوص خرید و اطلاع از قیمت چیلر جذبی راهنمایی بگیرید. انتخاب یک چیلر مناسب با نوع کاربری مد نظر شما به موارد مختلفی بستگی دارد. به همین دلیل یک متخصص و تکنسین می تواند به خوبی پاسخ مناسبی برای پرسش های شما ارائه دهد تا بتوانید با قیمت مناسب یک چیلر مناسب تهیه کنید. با ما در تماس باشید:

تلفن تماس:

  • ۰۲۶۳۲۲۲۲۴۲۲

  • ۰۹۱۲۳۶۱۵۲۶۳

تماس مستقیم